Как да организираме времето си ефективно?

Как да организираме времето си ефективно?

Явор Янкулов, доктор по икономика,
Мениджър обучения, e-training.bg

Има три основни типа време, докато сте на своето работно място:
1. Време за шефа
2. Време за системата
3. Време за лични инициативи

Успехът, личната кариера и дори спокойствието на всеки от нас се дължи до голяма степен на способността да разпределяме работното време, без значение дали то е 8 или 18 часа, между горните три основни типа време.

Време за шефа - това е времето през което провеждате оперативки, планирате задачи, отчитате изпълнението им, "ухажвате" шефа и изобщо не само работите, но и изграждате по-тесни взаимоотношения с човека, от когото все пак зависи вашето професионално развитие. Безценно време!

Време за системата - да започнем с рутинните задачи и това, което е нашето ежедневие (каквото и да е то). Добавете "спешните" въпроси на колеги, наши подчинени и клиенти (да се свети името им), и то денят си минал.

Време за лични инициативи да, така е, денят си мина и за лични инициативи не остана време.

Но внимание!Всички мениджъри и над 90% от специалистите на не мениджърски позиции получават по-добро предложение (за заплата, повишение и пр.) благодарение на резултати (идеи, предложения), постигнати през Времето за лични инициативи!

Въпросът е как да си "освободите" Време за лични инициативи. Попитайте ни!

В динамичното ежедневие, организирането на времето е важно за всеки - и в личен, и в професионален план. Основно изискване за повечето престижни професии, а и в почти всяка обява за работа едно от основните изисквания към кандидатите е да бъдат организирани личности, да умеят да работят под стрес и да се справят с поставените задачи в срок.

За съжаление алтернативата е болезнено ясна - постоянна надпревара с времето и напрежение. Все по-често ни харесва идеята, че ако денонощието има не 24, а 48 часа ще завършим задачите си в срок и дори ще постигаме много повече, отколкото бихме желали. Е, фактите са: разполагаме само с 24 часа и нито секунда повече!

Ето защо ефективното организиране на времето ще доведе до:
1. По-голяма вероятност за постигане на целите ви;
2. Възможност за дългосрочно планиране на работата ви;
3. Фокусиране на усилията ви и изграждане на оптимален начин на работа;
4. Постигане на по-голяма продуктивност, ефективност и ефикасност;
5. Успешно съчетаване на служебните ангажименти с личните;
6. Удовлетвореност и радост от действията и работата ви;
 
При добра организация на времето си можете да очаквате множество подобрения, като една малка част от тях са:
- по-малко пропуснати срокове на вашите текущи задачи и проекти
- повече време за ключови проекти и подобряване на връзките ви с колегите
- израстване в структурата на организацията

Организирането на времето е постоянно изискване и почти никой не достига ниво, на което е перфектен. Дори хората, които разпределят добре времето си никога не завършват този процес, а винаги го разглеждат като едно безкрайно предизвикателство и експерименти и винаги се възползват от новите начини за подобряване на ефективността.

Няколко полезни съвета:
- винаги разглеждайте критично начина, по който работите
- наблюдавайте другите как работят - върху добрите идеи няма монопол! Дори понякога практиката и опита на колеги и приятели може да се окаже полезен и за вас
- информирайте се, като посещавайте курсове по темата - e-training Centre ще ви предостави изпитани техники и средства, които ще ви помогнат да бъдете организирани, да управлявате времето си ефективно и успешно да се справяте с ежедневния стрес.

Свързани теми