Как да се предпазим от прегаряне (burnout)?

Как да се предпазим от прегаряне (burnout)?

Как да се предпазим от прегаряне (burnout)?

По материали от helpguide.com

Има дни, в които е по-добре  човек да не става от леглото. Ако за трети ден се чувствате така, не е задължително да е сряда. Може просто да сте жертва на Burnout, т.е. на прегаряне в работата.
Ако постоянния стрес ви кара да се чувствате обезверени, безпомощни и изхабени, вие може би страдате от „прегаряне” (burnout). Когато сте „прегрели”, проблемите ви се струват неразрешими, всичко ви изглежда мрачно и ви е трудно да съберете достатъчно енергия, за да направите каквото и да е.
Изолацията и чувството, че сте нещастни може да застраши работата ви, вашите контакти и дори здравето ви. Но прегарянето може да се лекува. Ако успеете да разпознаете знаците и симптомите в ранния стадий, простите техники за управление на стреса ще са напълно достатъчни, за да се справите с прегарянето. В по-късните фази, възстановяването може да изисква повече време и усилия, но вие все още можете да си възвърнете баланса, като преоцените приоритетите си, отделите повече време за себе си и потърсите помощ.

Какво представлява прегарянето (burnout)?
„Прегаряне” е състояние на емоционално, психично и физическо изтощение, причинено от прекалено силен и продължителен стрес. Получава се, когато се чувствате претрупани и не можете да се справите с постоянните изисквания към вас и вашата работа. Докато стреса продължава, вие почвате да губите интерес и мотивация за изпълнение на своите задължения.
Прегарянето силно намалява вашата производителност и изсмуква енергията ви. Кара ви да се чувствате напълно безпомощни, всяка ситуация ви се струва безнадеждна, непрекъснато сте обидени на нещо или на някого и това ви прави цинични. И като капак чувствате, че няма какво повече да дадете от себе си, чувствате се изчерпани.
Повечето от нас имат дни, когато се чувстват отегчени или претоварени или неоценени, когато никой не забелязва многото дини, които не само носим под мишниците си, но и жонглираме с тях, да не говорим да ни възнагради, когато измъкването от леглото сутрин изисква Херкулесови усилия. Ако се чувствате така през повечето време, вие сте много близо до прегаряне.

Вие сте на път да „изгорите”, ако:
•    Всеки ден ви е от лошите дни.
•    Грижата за работата или семейния ви живот изглежда като тотална загуба на време.
•    През цялото време сте изтощен.
•    Времето ви минава основно в изпълнение на задачи, които ви се струват безкрайно тъпи и безсмислени.
•    Чувствате, че нищо от това, което вършите не се оценява или пък не променя нещата.

Негативните последици от прегарянето се разпростират върху целия ви свят, включително дома ви и социалния ви живот. Прегарянето също така може да причини трайни промени на тялото ви, да ви направи податливи на болести, като настинка и грип. Последиците са много сериозни и затова е важно да се справите с прегарянето навреме.

Справяне с прегарянето - Метода на трите R:
•    Recognize – разпознаване – внимавайте за предупредителните знаци на прегарянето.
•    Reverse – превъртете назад – премахнете пораженията, като управлявате стреса и потърсите помощ.
•   Resilience – издържливост – подобрете своята издържливост, като се погрижите за своето физическо и емоционално здраве.

Разликите между стрес и прегаряне
Прегарянето е резултат от постоянен и увеличаващ се стрес, но не е същото като да се справим с повече стрес. Стресът, общо взето, се асоциира с „твърде много”: твърде голямо напрежение, което изисква твърде много от вашата физическа и психическа сила. Стресираните хора все още могат да си представят, да мислят, че в момента в който всичко ще е под контрол, те ще се почувстват по-добре.

Прегарянето, от друга страна, може да се свърже с „недостатъчно”.  Да „прегориш” означава: да се чувстваш празен, изцяло демотивиран и нищо не може да те заинтересува. Хората, които са прегорели, обикновено не виждат никаква надежда или каквато и да е положителна промяна в състоянието си. Ако сравним стресирания човек с давещ се, то прегорелия е като вече удавен. И още една разлика: Докато ти обикновено осъзнаваш, че си подложен на голям стрес, то не винаги можеш да забележиш „прегарянето”, когато то се случи.

Стрес срещу Прегаряне

Стрес

Прегаряне

Прекалено много ангажименти

Много малко ангажименти

Емоциите са пресилени

Емоциите са притъпени

Предизвиква чувство на спешност и хиперактивност

Предизвиква чувство на безпомощност и безнадежност

Загуба на енергия

Загуба на мотивация, надежда и стремежи

Предизвиква тревожност

Води до незаинтересованост и депресия

Първите поражения са физически

Първите поражения са емоционални

Може да ви убие преждевременно

Може да убие желанието ви за живот

 

Възможните причини за прегаряне
Има много причини за да прегорите. В много случаи прегарянето е свързано с работата. Но всеки, който се чувства претоварен или недооценен носи риска от прегаряне – от здраво работещия офис служител, който не е ползвал скоро отпуск или за няколко години от свободен човек се  е превърнал в семеен, който трябва да носи отговорност за трите си малки деца и да се грижи за възрастните си родители.

Но прегарянето не се причинява само от работа под стрес или от твърде много отговорности. Други фактори, които могат да доведат до прегаряне са начина ви на живот и някои личностни особености. Какво правите, когато сте в спад и как гледате на света около вас са неща, които могат да повлияят на склонността ви да прегаряте, както в работата, така и в личния живот.

Причини, свързани с вашата работа:
•    Чувствате, че нямате никакъв контрол над своята работа.
•    Липсват признание и награда за добре свършена работа.
•    Неясни или прекалено големи изисквания към вашата работа.
•    Вършите монотонна работа, без никакви предизвикателства.
•    Работите в пълен хаос или под голямо напрежение.

Причини, свързани с начина ви на живот:
•    Работите прекалено много, без да отделяте достатъчно време за почивка и социален живот.
•    Прекалено много хора очакват прекалено много от вас.
•    Поемате твърде много отговорности, без достатъчно помощ от другите.
•    Не спите достатъчно.
•    Липса на близки контакти с хора, които да ви помагат и подкрепят.

Лични особености, които могат да доведат до прегаряне:
•    Вие сте перфекционист – нищо никога не е достатъчно добро.
•    Вие сте песимист, както относно себе си, така и относно света около вас.
•    Искате да контролирате всичко, неохотно делегирате на друг.
•    Стремите се винаги към високи постижения.

Прегарянето на детегледачката
Грижата за болен член на семейството или на дете с физически или умствени затруднения, може да доведе до прегаряне, особено ако това е за постоянно и не получавате помощ.

Във втората част ще разгледаме кои са предупредителните знаци и симптоми на прегарянето, 4-те етапа на прегарянето. Ще се опитаме да дадем съвети как да предотвратим прегарянето, както и как да се възстановим от прегаряне, ако вече се е случило.

Свързани теми